top of page

A jelenleg legkorszerűbb, stabilizált ásványi műtrágya a zöldségtermesztésben


Évek óta az Altoterra Kft. inhibitoros, szilárd műtrágyáit használja a különböző

zöldségfélék tápanyagutánpótlására a szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet, mely első sorban kertészeti kultúrák termesztésével foglalkozik.A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezet


A Róna MG. Szövetkezet Bács-Kiskun megyében, Szabadszálláson található. A település határán folyik a Kiskunsági Főcsatorna, ami megalapozta az öntözés lehetőségét, ezáltal az intenzív szántóföldi kertészeti kultúrák meghonosodását. A szövetkezet 1750 hektáron, valamint a tagság 450 hektáros integrált területén foglalkozik intenzív szántóföldi kertészeti kultúrák termesztésével. A megváltozott gazdasági körülmények, a piaci igények, az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége lépésre kényszerítette a Szövetkezet tagjait, egyéni gazdálkodókat és így elhatározták, hogy 2002-ben létrehoznak egy EU-konform gazdálkodó szervezetet.
A Róna Ker-Tész Kft. 88 fő természetes személy és egy jogi személyiségű társaság, a Róna MG. Szövetkezet részvételével alakult azzal a céllal, hogy csökkentsék a termelés során, illetve azzal kapcsolatosan felmerülő költségeket, stabilizálják a termelői árakat, valamint elősegítsék olyan különböző környezet- és természetbarát termesztési módszerek, hulladékkezelési eljárások alkalmazását, amelyek védik a természetes környezet minőségét, javítják a környezet biológiai állapotát. A friss piacra termelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. forgalmazza a hazai kereskedelmi üzletláncoknak.


forrás: https://www.ronaszovetkezet.hu/hu/rolunkVöröshagyma, fűszerpaprika, gyökérzöldség


Varga István kertészmérnök, a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet kertészeti ágazatvezetője, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun megyei kertészeti és beszállítói osztály vezetője évek óta az ENTEC® Select stabilizált ásványi műtrágya mellett teszi le a voksát. A Róna fő termesztett zöldségféléi a vöröshagyma, a gyökérpetrezselyem, a sárgarépa, a fűszerpaprika, a cékla és a csemegekukorica. Varga István beszámolója szerint a több zöldségkultúra esetében is alkalmazott bakhátas technológiában is remekül működnek az inhibitoros műtrágyák, melyeket az AltoTerra Kft.-től szerez be.


A tavasszal és nyáron kijuttatott 15-5-20 ENTEC ® Select műtrágyával hetekig meg van oldva a tápanyagutánpótlás. A bakhátas technológia korlátja, hogy a kijutatott tápanyagot nehéz a gyökérzónába juttatni. Az inhibitoros műtrágyákkal azonban ez a probléma remekül orvosolható. A vöröshagyma és a többi zöldségkultúra esetében is rendkívül fontos, hogy a nitrogént ne lökésszerűen kapja a növény, hanem egyenletes legyen a nitrogén ellátás.


Az ENTEC® Select ideális alap- és fejtrágyaként is


Az ENTEC® Select stabilizált, ásványi, granulált műtrágya. Az ENTEC® alap- és fejtrágyaként is használható, akár vetéssel egy menetben vagy magágyba bedolgozva. Sorköz műveléshez és kultivátorozáshoz is kifogástalan. Használata épp úgy ideális szőlő- és gyümölcsfélék számára, mint szántóföldi és zöldségkultúrák termesztésénél.


A tápanyagok már minimális mennyiségű víz jelenlétében a növény számára könnyen felvehető formában szabadulnak fel a műtrágyaszemcsékből. A termék tökéletes granulálása lehetővé teszi az egyenletes kijuttatást. A növény számára két direkt hasznosítható nitrogénformát biztosít: ammóniumot és nitrát-nitrogént a hatékonyabb nitrogénfelhasználás érdekében. A műtrágyán található inhibitor lassítja a nitrifikációt így a nitrogénellátás folyamatos.
Az ENTEC® Select 15-5-20 NPK-műtrágya pontos összetétele


15,0% N Összes nitrogén

6,9% N Nitrát-nitrogén

8,1% N Ammónium-nitrogén

5,0% P₂O₅ semleges ammónium-citrátban oldódó és vízben oldódó foszfát

3,5% P₂O₅ vízben oldódó foszfát

20,0% K₂O vízben oldódó káliumoxid

2,0% MgO összes magnéziumoxid

1,6% MgO vízben oldódó magnéziumoxid

8,0% S összes kén (megfelel 20,0% SO₃)

6,4% S vízben oldódó kén (megfelel 16,0% SO₃)

0,02% B összes bór

0,014% B vízben oldódó bór

0,01% Zn+36 30 848 83 70

csakiszilard@altoterra.hu
Comments


bottom of page