top of page

Az almafák kalcium utánpótlásának modern technológiája


A tárolási technikák javítása minden bizonnyal segíti a tárolás közben bekövetkezett tárolási veszteségek csökkentését, de a betakarítást megelőzően a gyümölcs minőségét, valamint a tárolás folyamán a minőség megőrzését több tényező befolyásolja, melyek közül a legfontosabb az almában felhalmozódott kalcium mennyisége.


A talajból felvehető kalcium korlátozott, főleg a rossz minőségű talajon (savanyú, tápanyagszegény homoktalaj), ahol sokkal kevesebb hajszálgyökér fejlődik. Az almafák tavaszi kalciumellátása a gyökérzeten keresztül meghatározza a gyümölcskezdeményekben felhalmozódott kalcium mennyiségét. A későbbiekben a lombon keresztül történő kalcium ellátás remekül kiegészíti a talajból nyert kalcium mennyiségét, főleg a kalciumhiányra érzékeny almafajtáknál (Jonatán és egyéb keresztezett fajtáknál).

Az almafák kalciumigénye igen magas – a megfelelő fejlődéshez és gyümölcsterméshez (közepes terméshozam kb. 15 t/ha) kb. 190-220 kg kalciumra van szükség hektáronként. A legmagasabb kalciumigény a tavaszi időszakban van, a virágzás 4-6 hete alatt, ebben az időszakban az almafák a teljes vegetációs időszak kalciumszükségletének majdnem felét veszik fel. Ekkor a talajban elérhető kalciummennyiség, valamint ennek elérhetősége a gyökérzeten keresztül korlátozott. Ezért is fontos a kalcium felvétel fokozása, amit a kalcium növényen belül történő eloszlásának javításával tudunk elérni, amiért az úgynevezett kalcium-auxin pumpa a felelős.


Az auxin olyan természetes növényi hormon, mely a növekedésért felelős, a növény legfiatalabb (juvenil) részei termelik. Az auxin átjárhatóvá teszi a sejtfalat, ezáltal bejutnak a kalciumionok a sejtbe, majd a kalcium-auxin pumpa segítségével eljutnak a növény minden részébe, többek között a fejlődő rügyekbe is. Ezt a természetes fiziológiai mechanizmust kiválóan lehet stimulálni olyan termékek használatával, melyek segítik a kalcium-auxin pumpa működését.


OPTYCAL, a természetes kalciumot tartalmazó nátriummentes műtrágya.

Az OPTYCAL kétfajta módon javítja az almafa kalciumellátását: - közvetlenül nagymennyiségű (35% CaO) gyorsan felszívódó kalciumot biztosít a növény számára

- a poliszacharidoknak és más biológiailag aktív szerves vegyületeknek (aminosavak, vitaminok) köszönhetően stimulálja a kalcium-auxin pumpa működését.

Az OPTYCAL alkalmazása:

Az OPTYCAL első használata a virágzás alatt ajánlott, majd kb. 4 héttel későbbi ismételt kijuttatása javasolt. A harmadik kijuttatás a gyümölcsök növekedésének időszakában ajánlott. Az OPTYCAL tenyészidőszakban történő használatának köszönhetően az almákban felhalmozódott kalciumtartalék sikeresen csökkenti a tárolás közben előforduló tárolási betegségek megjelenését (ábra), melyek szorosan összefüggnek a betakarítást megelőzően a gyümölcsökben felhalmozódott kalcium-mennyiséggel.

Az OPTYCAL kétszeri alkalmazása kemény, kiváló színű, zamatos ízű, és a tárolást remekül tűrő almatermést eredményez. Jelentős mértékben ez annak köszönhető, hogy a kalciumigényes időszakban egy egyedülálló technológiát alkalmaztunk a talajból való kalciumfelvétel stimulálására.

dr. Cieoeliñski Grzeg







bottom of page