top of page

Termelői vélemények

image_50422529.JPG

Aszódi János

Fülöpjakab

2023.02.14.

Aszódi János területein az őszi alapműtrágyázás során a LUMINO PRO® lett kijuttatva. Bár a földjei kevésbé jó minőségű homoktalajon találhatók, a minőségi, inhibitoros műtrágyának, illetve az egyéb anyagoknak (pl.: csávázott vetőmag, baktérium) köszönhetően erős, hosszú gyökérzetű, bokros árpák fejlődtek. A forgó nem kapott alapműtrágyát, és itt jól látszódik a különbség: az árpa nem bokrosodott, látszik a sora, valamint sokkal kisebb és vékonyabb a gyökérzete.

Dudok Gábor

Tápiószentmárton

2023.01.31.

Dudok Gábor Tápiószentmártonon precíziós gazdálkodást folytat, szántás nélkül műveli földjeit. A kijuttatandó műtrágya mennyiségét talajmintavétel alapján (menedzsment zónák) határozza meg. Évek óta LUMINO PRO®-t használ, aminek a minőségével nagyon meg van elégedve. Mivel a LUMINO PRO® vetéssel egy menetben kijuttatható, így megspórolható egy munkamenet.

image_6487327 (17) (1).JPG
image_67203841.JPG

Narancsik Lajos

Csikéria

2023.02.23.

Narancsik Lajos Csikérián gazdálkodik körülbelül 100 hektáron. Ősszel 150 kg LUMINO PRO®-t juttatott ki minden területére, kora tavasszal fejtrágyaként UTEC®-et fog kiszórni.

Bíró Gábor

Kisnémedi

2023.02.07.

A Zöldmező Kft. Kisnémediben található, barna erdőtalajok jellemzőek térségükben. Szántást nem alkalmaznak, ezt a műveletet gruberezéssel pótolják: a kalászosok alá 20 cm mélyen, a repce alá 30 cm mélyen. A repce, az őszi búza, a durum búza, illetve az árpa alá is LUMINO PRO® lett kijuttatva. Bíró Gábor nagyon elégedett a LUMINO PRO® műtrágyával, úgy véli egységesek a szemek, és ami nagyon fontos, a termék nem porosodik. Kalászosok alá 240-250 kg-ot szórnak, a repce alá pedig 300 kg-ot.

image_67235073.JPG
image_6487327 (15).JPG

Magyar József

Jászberény

2023.02.01.

Magyar József Jászberényben gazdálkodik, a megtekintett tábla talaja humuszos fekete talaj. Kétszer tárcsázták a talajt, majd ezt hengerezés, a vetés és végül még egy hengerezés követte. Az elővetemény kukorica volt, a területre 200 kg LUMINO PRO® lett kiszórva. A későbbiekben 200 kg UTEC®-et fognak még kijuttatni.

Vén Bea

Szabadszállás

2023.02.02.

A megtekintett tábla homokos vályog talaj. Vén Beáék nem szántanak, a terület tárcsával lett elmunkálva, ezután mulcskultivátort kapott, majd kétszer tárcsát. Az elővetemény durum búza volt. Mivel minden területük nitrátérzékeny, így remekül tudják a LUMINO PRO®-t használni. Az összes kalászosuk Altosolt is kap.

image_67558913.JPG
1.jpg

Varnyú János

Ráckeve

2023.01.17.

Varnyú János Ráckevén gazdálkodik, földjei jellemzően öntés talajok, néhol homokos résszel. A terület előveteménye repce volt, mely után tárcsával munkálták el a tarlót, majd az árvakelést szintén tárcsával dolgozták el. Ezután következett a műtrágyaszórás, melyet gruberezés követett 20 cm mélyen. Varnyú János elégedett partnerünk, régóta használja a LUMINO PRO®-t, többek között kitűnő összetétele, kedvező ára miatt. Tavaly ősszel 150 kg-ot juttatott ki hektáronként. Varnyú János véleménye szerint az UTEC®-kel látványosabb, egyenletesebb növényfejlődést lehet elérni, mert a növények remekül tudják hasznosítani a kijuttatott hatóanyagot.

Kökény Gábor

Nagykőrös

2023.01.19.

Kökény Gábor Nagykőrösön gazdálkodik. Az őszi búza tavaly homokos csernozjom talajba lett vetve. Előveteménye napraforgó volt, tárcsával lett elmunkálva. A Toldi Agroszolg. Kft. vetéssel egy menetben juttatta ki a LUMINO PRO®-t, melynek hasznosulásával nagyon meg vannak elégedve.

image_50364929.JPG
image_67538689.JPG

Sipos István

Szabadszállás

2023.01.20.

Sipos István Szabadszálláson gazdálkodik. Szabadszállásra és környékére a vegyes összetételű talajok jellemzőek. Sipos István az őszi búzája alá 180 kg LUMINO PRO®-t juttatott ki hektáronként, a tritikálé alá pedig 150 kg-ot.

Miklán János

Dunaegyháza

2023.01.17.

Miklán János Dunaegyházi termelőnk, területein középkötött talaj jellemző. A búza előveteménye napraforgó volt, melynek tarlóját tárcsával munkálta el, a magágyat pedig kultivátorral készítette. Beszámolója alapján nagyon jó átlagterméseket értek el tavaly is a LUMINO PRO® Prémium műtrágyával, melyet vetéssel egy menetben, a sorba juttatnak ki. Kipróbálták, hogy van e különbség a tápanyaghasznosulásban, ha ősszel szántásnál a talajba dolgozzák, vagy ha csak tavasszal a vetéssel egy menetben juttatják ki. Az eredmény nem lett eltérő, ugyan olyan jól hasznosította a növény.

7.jpg
image_67193345.JPG

Juhász Imre

Városföld

2023.01.19.

Juhász Imre fiával, Városföldön gazdálkodik. Területeiken vegyes összetételű talajok jellemzőek, de minden táblájukon öntözéssel próbálják a lehető legjobb termésátlagot elérni. Szántást nem alkalmaznak. Az ősz folyamán a búza, az árpa és a repce alá is LUMINO PRO®-t juttattak ki.
A repcénél kipróbálták, hogy milyen különbség figyelhető meg, ha egy kis részt a tábla szélén egy évig ugaroltatnak. A különbség nagyon szembetűnő. Az ugaroltatott földön a repce kb. kétszerese a nem ugaroltott földön lévő repcének.

Bálint Ferenc

Városföld

2023.01.19.

Bálint Ferenc Városföldön gazdálkodik, szinte minden terméket, amit használ, az Altoterrától szerzi be évek óta, melyekkel egytől egyig meg van elégedve. Ferencék szántást is alkalmaznak. Az őszi és árpa alá ősszel LUMINO PRO®-t juttattak ki.

image_50387969.JPG
image_6487327 (5).JPG

Agro-Thám Kft.

Helvécia

2023.01.19.

Az Agro-Thám Kft. növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik, így a műtrágyák mellett szervestrágyát is juttatnak ki területeikre. A tulajdonos, Thám József elmondása szerint minden az időjáráson múlik, ez befolyásolja a hasznosulást. Tavaly jól látható volt, hogy aszályos évben, hiába juttattak ki műtrágyát, nem úgy hasznosult, mint egy normál csapadékos évben. Az őszi búza előveteménye kukorica volt, mely után lazítást alkalmaztak, ezt követte a gruberezés és egy 25 cm-es szántás. A térségükben vegyes földek jellemzőek, jobb-és rosszabb minőségű talajok is előfordulnak.

Schrauf Roland

Pápa

2023.02.28.

Schrauf Roland Pápán édesapjával együtt gazdálkodik. Az őszi alapműtrágyázás során 150 kg LUMINO PRO® lett kijuttatva a búzák alá, majd február végén 200 kg UTEC®-et szórtak ki a területre. Összehasonlításképpen az egyik táblájukba nem szórtak ősszel LUMINO PRO®-t. Hiába volt ugyanakkor vetve a búza, mint a többi, ,,LUMINO-s” táblában, itt sokkal kisebb és gyengébb lett az állomány, látható volt a sora. Ezzel szemben a LUMINO PRO®-t kapott táblában a búza gyönyörűen elbokrosodott. Rolandék a szilárd műtrágyákon kívül az Altoterra egyik legközkedveltebb biostimulátorát, a TYTANITOT® is évek óta használják, melynél az a tapasztalatuk, hogy a növény kondicionálóval kezelt állomány sokkal nagyobb termésmennyiséget produkál.

image_67187457.JPG
IMG_1143.jpg

Keresztes Krisztián

Bodmér

2023.02.28.

Keresztes Krisztián Bodméron gazdálkodik. A búza és árpa alá is UTEC®-et juttatott ki ősszel. Jelenleg a területein talajmintavétellel egybekötött kísérletek folynak, hogy tudják, szükséges-e kijuttatni még fejtrágyát, vagy elegendő nitrogént tartalmaz a talaj.

bottom of page