top of page

Hamarosan új jogszabályok lépnek életbe a növényegészségügyi ellenőrzésekben

Heteken belül életbe lép az Európai Unió új növényegészségügyi rendszerének rendelete, mely még ezen a héten jelenik meg. A rendelet a vizsgálatköteles károsítók és termékek forgalmazására vonatkozó listákat foglalja magában.


2019. december 14-étől lép életbe az Európai Unió növényegészségügyi rendszerének új rendelete, mely jogszabály alapján végzik majd az ellenőrzéseket a mezőgazdasági növények és növényi termékek, valamint egyes anyagok vizsgálatakor a hatóságok hazánkban is. A rendelet a mezőgazdasági termékek forgalmazását és a vizsgálatköteles károsítók listáit tartalmazza. A rendelet kitér mind az Európai Unión belüli, mind a harmadik országokból történő behozatal lehetőségeire is.

A rendelet legfontosabb előírásai:

Az új rendelet szerint csak az a vállalkozó végezhet gazdasági tevékenységet a növényegészségügyi szabályozás alatt álló növényekkel, növényi termékekkel, egyéb anyagokkal, aki szerepel a hatóság növényegészségügyi nyilvántartásában. Az érintett vállalkozások nyilvántartásba vételüket a megyei kormányhivatalok szakembereitől kérhetik.

Fokozott ellenőrzések várhatók az idegenhonos, karantén károsítók terjesztésére alkalmas, nagy veszteségeket okozó termékek körében is. A rendelet fontos változása, hogy a vizsgálatköteles, nemkarantén károsítók bevonásra kerülnek a növényegészségügyi szabályozás hatálya alá. Hogy az érintettek felkészülhessenek az új szabályokra, a zavartalan kereskedelem érdekében a Bizottság egy átmeneti időszakot fog megállapítani.

A rendeletben szerepel a vetőmagokra és egyéb ültetésre szánt növényekre vonatkozó nemkarantén károsítók jegyzéke, illetve a feltétel rendszert is, amelynek meg kell felelniük az esetlegesen a károsítók terjesztésére képes áruknak is.

A forgalmazókat érintő rendelet, hogy EU-n belül bővül a növényútlevél alkalmazási köre, így szinte az összes növényi szaporítóanyag (sok vetőmag, palánták, oltványok) szállításánál ez lesz a szabályos. A növényútlevél-köteles áruk listáján első sorban azok a vetőmagok szerepelnek, amelyek előállítását minőségtanúsítási rendszer szabályozza.

(Forrás: NÉBIH)







bottom of page