top of page

Konzervuborka korszerű tápanyag-ellátása



Alapvető tudnivalók


·        A szabadföldi paprikák termés és vegetatív tömeg aránya 3:1 körül mozog, azaz egy kg növényrésznek legalább háromszoros mennyiségű termést kell megnevelni, ezt a tényt a tápanyag-ellátás megtervezésekor figyelembe kell venni.

·        A paprika gyökérzete sekély, nagyon levegő és vízigényes, sóra érzékeny. A nitrogén az étkezési paprika felépítését és termés minőségét, mennyiségét legerősebben befolyásoló elem. Ellátásánál a tenyészidőszak első fele meghatározó, a kezdeti jó nitrogén-ellátás javítja a koraiságot is. Nitrogén hiánynál: a növekedés gyenge, a termések minősége erősen leromlik. Nitrogén túltrágyázás vegetatív túlsúlyt okoz, a bogyók minősége romlik, az érés lassú lesz.

·        A kálium a paprika ellátásában biztosítja a jó vízháztartást, a növények jobb ellenálló képességét, a jó érésütemet, a bogyók szállíthatóságát és tárolhatóságát. Kálium túlsúly miatt a bogyók aprók, erős sárgás színnel érnek.

·        Kalcium hiánya elsősorban a bogyó csúcsrothadását - csúcsszáradását okozza, mert a termés legérzékenyebb ennek hiányára. Tüneteit gyakran erősítik a tápanyag-ellátás és az öntözés hibái. A gyökeresedés végétől az első néhány kötés időszaka a legérzékenyebb, mert a levél leköti. Kalciumhiány tünete a csúcsszáradás, mely a bogyó bibe felőli végén már az egészen kisméretű termésen is jelentkezik.









bottom of page