top of page

Káliumot a talajba!

Milyen élettani szerepe van a káliumnak a növényi szervezetben?

A kálium - a nitrogén és a foszfor mellett - a növények számára az egyik legfontosabb makroelem. Bár közvetlenül nem épül be a növényi szervezetbe, de számtalan folyamat szabályozásában szerepe van. Többek között fokozza a gyökérzet aktív vízfelvételét, növeli a lombozatot, valamint a termésbiztonságért is felel.


A kálium…

- Elősegíti a fotoszintézist, szerepe van a légzésben és a párologtatásban a légcserenyílás zárósejtjeinek szabályozása révén. Csökkenti a párologtatás erősségét.

- Támogatja a növény anyagáramlás folyamatait, szállítja a tápanyagokat a termés felé. Szerepe van a szénhidrátok képzésében, mozgásában és felhalmozódásában.

- Meghatározza a növényi sejtek és szövetek turgorát, hatással van a növény víz-háztartására. Befolyásolja a sejtek ozmotikus potenciálját, fokozza a gyökerek aktív vízfelvételét. A kálium a citoplazmában a legnagyobb mennyiségben előforduló kation.

- Több fontos növényi enzim aktivátora.

- Növeli a lombozat nagyságát.

- A növények ionos formában veszik fel a talaj gyökér közeli zónájából, első sorban a termésérés időszaka alatt.

- Növeli a termésbiztonságot, fokozza a termés fagytűrő képességét, szárazságtűrését, betegségekkel szembeni ellenálló képességét. Fokozza a termés minőséget, segíti a színeződést, de befolyásolja az olyan beltartalmi tulajdonságokat is, mint a szénhidrát-, szárazanyag- és ízanyag tartalom.

A káliumhiány tünetei:

- Fontos tudni, hogy a káliumhiány nem okoz azonnal látható tüneteket a növényen, hiánya a legtöbbször csak a terméscsökkenésben nyilvánul meg.

- A kálium – a nitrogénhez, foszforhoz és magnéziumhoz hasonlóan- ún. reutilizálható elem, hiánytünetei először az alsó, idősebb növényi részeken jelennek meg.

- Bár káliumhiány esetén a levélerek sokáig zöldek maradnak, az alsó levelek érközein sárgulás figyelhető meg, mely a levélszéltől indul, ezen kívül a levélszél levélcsúcs felőli száradása is jellemző. - A termés betegségekkel, faggyal szembeni ellenálló képessége csökken, romlik a termésminőség, a színeződés alábbhagy.




bottom of page