top of page

OPTYSIL®. Természetes ellenállóképességfokozó a magasabb hozamért és a jobb termésminőségért.


Szilíciumtartalmú immunerősítő a növénytermesztésben


Az OPTYSIL® egy innovatív növényi immunerősítő, aktív, a növények számára lombon keresztül felvehető szilíciumforma, mely hatékonyságát az egyedi duoSIL™ formulának köszönheti. Beindítja a növények természetes védekező mechanizmusát, támogatja a növekedést és a fejlődést. Könnyen felvehető szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a növényi sejtfalat, valamint számos növényi életfolyamatra hat serkentően. A talajban vagy a leveleken alkalmazott szilícium előnyös hatással van számos növényfaj hozamának mennyiségére és minőségére. Különösen előnyös az a hatás, amikor szilíciumot levéltrágyaként használnak, és ennek eredményeként a növények kedvezőtlenebb körülmények között is jobban nőnek.


A földkéregnek körülbelül az egynegyede áll szilíciumból. A szilícium a talajban különböző szilikátok formájában fordul elő, általában szilícium-oxidként (SiO2), azaz kvarcként. A szilikátos ásványok kémiai mállása oldott szilíciumot eredményez, mint például a metakovasav, ami az egyetlen elérhető szilíciumforma a növények számára. Ez azonban a talajoldatban igen kis mennyiségben van jelen és nagyon instabil, felvehetősége nagyon lassú és hosszú folyamat.


A szilíciumtalajból való hozzáférhetősége a növények számára korlátozott, ezért fontos a megfelelő forma lombon keresztüli kijuttatása. A szilícium mechanikai védelmet, rugalmasságot biztosít, egyensúlyban tartja a vízháztartást, erősíti a növényt. Hatására a növény ellenállóbb lesz az olyan szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, mint például a nagy hőingadozások, az aszály, a talajmenti fagyok, valamint a jobb ellenállóképességének, kondíciójának köszönhetően a kórokozókkal és kártevőkkel szemben is ellenállóbbá válik.Számos tanulmányban a hozam növekedést okozta s szilíciumos levéltrágyázást, valamint a hozam összetevőinek minden, vagy számos komponense jobb lett. A gabonafélék esetében nőtt a szemek száma és a gabonaszem ezermagtömege. A kukoricánál a csövenkénti szemek számának és tömegének gyarapodását figyelhető meg.


Az OPTYSIL® folyékony, immunitásnövelő, magas aktív-szílicum tartalmú (200g SiO2/l), könnyen felvehető. Az egyedi duoSIL™ formula biztosítja az OPTYSIL® könnyű és maradéktalan felvételét, magas stabilitását és egyéb növényvédőszerekkel való keverhetőségét.


• A szilíciummal megerősített sejtfal hatására növekedik a növények stressztűrő képessége olyan kedvezőtlen termesztési körülmények között is, mint a szárazság, a belvíz vagy a biotikus- és abiotikus stressztényezők.


Fokozza az aszály-és fagytoleranciát. A sejtfalakban található szilícium-lerakódásokkal megerősített levelek hatására a növények jobban átvészelik az aszályos időszakokat és az alacsony hőmérsékletet.


• Csökkenti a patogén kórokozók, kártevők okozta biotikus stressz hatásait. A szilárd sejtfal természetes gátként korlátozza a kórokozók behatolását és terjedését a növényi szövetekben.


• Elősegíti a fiatal növények gyökérképződését és intenzívebb foszforfelvételét, mert a szilícium serkenti a gyökérzet fejlődését.


Javítja a termés hozamát, minőségét és eltarthatósági paramétereit. A szilícium által megerősödött és rugalmas epidermisz kevésbé érzékeny a kártevők okozta repedésekre. A termés tárolhatósága javul, könnyebbé válik a betakarítás és a szállítás is.


Az OPTYSIL® használata


Az OPTYSIL® használata minden növénykultúrában ajánlott, szántóföldi-, gyümölcs- és zöldségkultúrákban. Lombra permetezve, öntözés során kijuttatva, valamint tápoldatozásban is alkalmazható. Az OPTYSIL®-t a növényi stresszhatások várható megjelenése előtt kell alkalmazni. A javasolt kezelések száma 2-5, a kijuttatott OPTYSIL® egyszeri adagja 0,5 l/ha.


A termékekkel kapcsolatos további információért, árajánlatért, keressen minket bizalommal!


Csáki Szilárd +36 30 848 83 70Comments


bottom of page