top of page

Szilíciumtartalmú immunerősítő a növénytermesztésben

OPTYSIL®. Természetes ellenállóképességfokozó a magasabb hozamért és a jobb termésminőségért.


Az OPTYSIL®egy innovatív növényi immunerősítő, aktív, a növények számára lombon keresztül felvehető szilíciumforma, mely hatékonyságát az egyedi duoSIL™ formulának köszönheti. Beindítja a növények természetes védekező mechanizmusát, támogatja a növekedést és a fejlődést. Könnyen felvehető szilíciumot tartalmaz, amely erősíti a növényi sejtfalat, valamint számos növényi életfolyamatra hat serkentően.


Miért éppen szilícium?


A földkéregnek körülbelül az egynegyede áll szilíciumból. A szilícium a talajban különböző szilikátok formájában fordul elő, általában szilícium-oxidként (SiO2), azaz kvarcként. A szilikátos ásványok kémiai mállása oldott szilíciumot eredményez, mint például a metakovasav, ami az egyetlen elérhető szilíciumforma a növények számára. Ez azonban a talajoldatban igen kis mennyiségben van jelen és nagyon instabil, felvehetősége nagyon lassú és hosszú folyamat. A szilícium talajból való hozzáférhetősége a növények számára korlátozott, ezért fontos a megfelelő forma lombon keresztüli kijuttatása. A szilícium mechanikai védelmet, rugalmasságot biztosít, egyensúlyban tartja a vízháztartást, erősíti a növényt. Hatására a növény ellenállóbb lesz az olyan szélsőséges időjárási körülményekkel szemben, mint például a nagy hőingadozások, az aszály, a talajmenti fagyok, valamint a jobb ellenállóképességének, kondíciójának köszönhetően a kórokozókkal és kártevőkkel szemben is ellenállóbbá válik.


Az OPTYSIL® folyékony, immunitásnövelő, magas aktív-szílicum tartalmú (200g SiO2/l), könnyen felvehető. Az egyedi duoSIL™ formula biztosítja az OPTYSIL® könnyű és maradéktalan felvételét, magas stabilitását és egyéb növényvédőszerekkel való keverhetőségét.

• A szilíciummal megerősített sejtfal hatására növekedik a növények stressztűrő képessége olyan kedvezőtlen termesztési körülmények között is, mint a szárazság, a belvíz vagy a biotikus- és abiotikus stressztényezők.


Fokozza az aszály-és fagytoleranciát. A sejtfalakban található szilícium-lerakódásokkal megerősített levelek hatására a növények jobban átvészelik az aszályos időszakokat és az alacsony hőmérsékletet.


• Csökkenti a patogén kórokozók, kártevők okozta biotikus stressz hatásait. A szilárd sejtfal természetes gátként korlátozza a kórokozók behatolását és terjedését a növényi szövetekben.


• Elősegíti a fiatal növények gyökérképződését és intenzívebb foszforfelvételét, mert a szilícium serkenti a gyökérzet fejlődését.


Javítja a termés hozamát, minőségét és eltarthatósági paramétereit. A szilícium által megerősödött és rugalmas epidermisz kevésbé érzékeny a kártevők okozta repedésekre. A termés tárolhatósága javul, könnyebbé válik a betakarítás és a szállítás is.


A szilícum felvétel hatékonysága kukoricában [mg Si/kg sza.]

INTERMAG teszt, 2020




Az OPTYSIL® hatékonyságát alátámasztó vizsgálatok eredményei


Aszály, alacsony hőmérséklet


+37%-kal intenzívebb fotoszintézis kukoricában alacsony hőmérsékleten - Növényvédelmi Intézet


+14%-kal magasabb víztartalom a tavaszi búza leveleiben aszályban - Lengyel Tudományos Akadémia


+9%-kal magasabb víztartalom a kukorica leveleiben alacsony hőmérsékleten - Lengyel Tudományos Akadémia


+175%-kal nehezebb tömegű kukorica gyökérzet, hét nappal a termék alkalmazása után - Talajtani és Növénytermesztési Intézet


Kártevők és kórokozók


47-57%-kal kevesebb fertőzött gyümölcs – Kertészeti Intézet


35-61%-kal kevesebb fertőzött repcemag - Növényvédelmi Intézet


60-78%-kal kevesebb fertőzött levél és szár – Kertészeti Intézet


9-20%-kal kevesebb fertőzött kalászos – Növényvédelmi Intézet


Jobb termésminőség


+37%-kal több szilárd húsú szamóca betakarításkor - Növényvédelmi Intézet


+9%-kal magasabb cukortartalom szamócában - Kertészeti Intézet


+6%-kal több egészséges héjú alma a tárolás során - Gyümölcsös, Verzuolo, Olaszország

Az OPTYSIL® alkalmazása


Az OPTYSIL® használata minden növénykultúrában ajánlott, szántóföldi-, gyümölcs- és zöldségkultúrákban. Lombra permetezve, öntözés során kijuttatva, valamint tápoldatozásban is alkalmazható. Az OPTYSIL®-t a növényi stresszhatások várható megjelenése előtt kell alkalmazni. A javasolt kezelések száma 2-5, a kijuttatott OPTYSIL® egyszeri adagja 0,5 l/ha.



bottom of page