top of page

A repce és az őszi kalászosok őszi lombtrágyázása

Mindenki számára ismert tény, hogy az utóbbi évtizedekben a termesztett növényeink tápelemtartalma jelentősen megváltozott. Lecsökkent a növényekben és növényi termékekben a mezo- és mikroelemtartalom.

Mi az oka a tápelemtartalom csökkenésének?


Talajaink tápanyagutánpótlási gyakorlata teljesen átalakult. Gyakorlatilag nem juttatunk ki szervestrágyát, a műtrágyákkal elsősorban a makroelemek visszapótlására koncentrálunk, aminek hatására a talaj szolgáltató képessége lecsökkent. A növénynemesítésben egyre inkább cél az egységnyi területről minél nagyobb mennyiségű termés betakarítása, ami szintén negatívan hat a tápanyag-összetételre.


Azonban nemcsak a tápanyagutánpótlás technológiája, hanem a növénytermesztés gyakorlata is gyökeresen megváltozott. Az őszibúza vetése korábbra tevődött, míg az őszi árpa és az őszi káposztarepce vetése kitolódott. A fajta- és hibridszortiment megváltozott, a kórokozók, kártevők elleni védekezési lehetőségek átalakultak. Az éghajlat és az időjárási körülmények változása a legszembentűnőbb, ezek közül is kitűnik, hogy egyre kevésbé van „tél”. A hőmérsékleti értékek nagyon rövid ideig vannak a növények biológiai minimum szükségletének értéke alatt.

A várható termésmennyiséget már a növények kezdeti növekedési szakaszában befolyásolhatjuk


Az őszi vetésű növényeink aktívan élnek, fejlődnek, igénylik életfolyamataikhoz a tápanyagokat. Valamennyi termesztett kultúrára jellemző, hogy a várható termésminőség- és mennyiség már a fejlődés kezdeti időszakában eldől. Ha ebben a korai időszakban éheztetjük a növényállományt, később már hiába teszünk meg mindent a csúcsok eléréséért, nem tudjuk pótolni a kezdeti hiányt. Mégis azt látjuk, hogy a szükséges mikroelempótlás sok esetben elmarad. Pedig aki gazdálkodik, szinte biztos, hogy hallott már a Liebig-féle minimum-elvről, miszerint: „Hiába áll rendelkezésre egy adott tápanyag, ha egy másik nélkülözhetetlen tápanyag nem áll elegendő mennyiségben rendelkezésre. Tehát a minimumban lévő erőforrások határozzák meg a maximális termést.”

A relatív tápanyaghiány oka


A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben a mikroelemek hiánya nem okoz szabad szemmel látható hiánytüneteket, pedig látható hiánytünetek nélkül is korlátozhatják a termést. Legtöbbször a relatív tápanyaghiány okoz problémát a mikroelemek tekintetében. Ebben az esetben a talajban elegendő mennyiségben megtalálható az adott elem, de valamiért a növény nem fér hozzá. Ennek oka legtöbbször a tápelem-antagonizmusban keresendő. Ilyen esetben hiába is próbálnánk a talajon keresztül pótolni adott elemet, hiszen az akadályoztatva van egy másik, túlsúlyban lévő tápelem által. Az egyedüli megoldás ilyenkor a lombon keresztüli tápanyagutánpótlás.


Sikeres termesztés növényspecifikus lombtrágyákkal


A lombtrágyázásra alkalmas készítményekkel szemben követelmény, hogy – amennyiben szilárd halmazállapotúak - vízben gyorsan és maradék nélkül oldódjanak, továbbá, hogy a bennük lévő elemek könnyen és gyorsan hasznosuló kémiai formában legyenek, illetve, hogy a növényvédőszerekkel jól keverhetők legyenek.


A PLONVIT® lombtrágyák tömény koncentrációban és kiegyensúlyozott formában, megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák azon nyomelemeket, amelyekre az adott növényfajnak specifikusan szüksége van. A nyomelemek kelátos formában találhatók meg benne, ezért a növények maximálisan hasznosítani tudják azokat. A nyomelemek mellett tartalmaznak biostimuláló összetevőket, amelyek fokozzák a növények metabolizmusát, valamint magnéziumot és nitrogént is, ami segíti a nyomelemek felvételét és hasznosítását. A növényben rejlő genetikai potenciálhoz közelítő termésszint eléréséhez már a kezdetektől el kell látnunk valamennyi szükséges tápanyaggal a kultúrát. Ezen cél eléréséhez ad ideális megoldási lehetőséget a PLONVIT® lombtrágya család, amely már a kezdetektől adott kultúrára kifejlesztve optimális összetételben biztosítja az esszenciális mikroelemeket.

A PLONVIT® hatékonyságát az úgynevezett INT® technológia biztosíja, amely fokozza a tápanyagok felvételét és szállítását a növényben, valamint javítja a szuszpenzió tulajdonságait. A PLONVIT® műtrágyák a legtöbb növényvédőszerrel együtt kijuttathatóak. Szakmai szempontok alapján célszerű új és ismeretlen tankkombináció esetében is a keverési próba elvégzése. A PLONVIT® GABONA esetében ki kell emelni a kiemelkedő vas-, réz- és a kéntartalmat, amely elemek rendkívül fontosak a megfelelő termésszint és minőség elérése érdekében. A PLONVIT® OLAJOS magas bórtartalma nemcsak a virágzás-termékenyülés időszakában fontos, hanem a növények télállóságában is kiemelt szerepe van.


Kisjuhász Roland, Üzletág vezető: +36 30 230 20 98





bottom of page