top of page

Csökkentett nitrogén veszteség az ENTEC® és az UTEC® műtrágyákkal

A stabilizált műtrágyák elősegíthetik a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését és fedezhetik a növekvő népesség igényeit, számos agronómiai, gazdasági és környezeti előnyt biztosítva.

Környezetkímélő technológia az EuroChem-től


Az EuroChem stabilizált műtrágyáinak előnye a magas növénytermesztési hatékonyság, az alacsonyabb felhasználási költségek, a csökkent környezeti hatások. Ezen felül a stabilizált műtrágyák használata lehetővé teszi a szabályok betartását és elkerüli a szankciókat, amelyek arra ösztönzik a termelőket, hogy minimalizálják a műtrágya éghajlati és környezeti hatásait. Csapadékhiány esetén a szilárd műtrágyák kipárolgási veszteséggel járhatnak. A karbamid alapú műtrágya, az UTEC® akár három hétig minimális kipárolgási veszteséggel kijuttatható, így hozzájárul a hatóanyag optimális hasznosulásához.


Csökken az időjárásnak való kitettség


A szélsőséges időjárási körülmények hatására egyre nehezebb a növénytermesztési munkálatok időzítése. A tápanyag-utánpótlási műveletek számának csökkentése a késleltetett feltáródás révén megvalósítható. Ennek köszönhetően csökken az időjárás viszontagságainak való kiszolgáltatottság, a kihagyott műveletek miatt költséghatékonyabbá válik a termelés, valamint a szabályozott nitrogén feltáródásnak köszönhetően látványosan csökken a nitrogén kimosódása a talajból. A stabilizált ammónium nitrogén tartalmú ENTEC® műtrágya lelassítja a nitrifikációt, így a kijuttatás után a nitrogén mindkét formája legalább 90 napig áll a növény rendelkezésére.


A szabályozott és a lassan felszabaduló műtrágyák


A szabályozott és a lassan felszabaduló műtrágyák célja a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása a növény tápanyagigénye szerint. A szabályozott műtrágyák konvencionálisan oldódó műtrágyák. Védő polimer bevonattal vannak bevonva, amely szabályozza a víz penetrációját a mikropórusokon és ezáltal a műtrágya feloldódását. A polimer bevonattal járó szabályozott műtrágyák egyik nagy kérdése a bevonó anyagok talajban való lebonthatósága, melyek hozzájárulhatnak a mikroműanyag felhalmozódáshoz.


A stabilizált műtrágyák előnyei


A stabilizált műtrágyák a nitrifikációgátlóval vagy az ureázgátlóval elősegítik a kijuttatott N hosszabb rendelkezésre állását. Ideiglenesen gátolják a nitrogénforgalmi folyamatokért felelős enzimeket vagy a nitrifikáció első lépését, és ezzel védik az N-t az illékonyságtól, kimosódástól vagy gáznemű N2O-kibocsátástól. Ennek eredményeként az N már elérhető a növények számára az optimális szükségleteinek megfelelően.


Környezetbarát megoldások a mezőgazdaságban

Az ENTEC® és az UTEC® környezetbarát technológiája lényegesen csökkenti az üvegház-hatású gázok kibocsátását, ami azért is fontos, mert jelenleg a földön az összes antropogén kibocsátás 15-18%-át a mezőgazdasági tevékenységek teszik ki. Az ENTEC® csökkenti a közvetlen és a közvetett GHG-kibocsátást az éghajlatváltozás enyhítése érdekében.

Időzített nitrogénkijuttatás az UTEC® műtrágyával


Az UTEC® karbamid sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogén hatóanyagot a talajban, valamint nem párolog ki akkora mennyiségű ammónia sem, ami a légtérbe jutva erős emissziós hatást vált ki, így a környezetet is kevésbé terheljük. Az UTEC® a nagy szemcseméretű, granulált karbamid mellett ureáz inhibitort is tartalmaz. Az UTEC® a karbamid ammóniummá történő átalakulásának ideiglenes blokkolásával hatékonyan csökkenti a gáznemű ammónia formájában előforduló nitrogénveszteséget.


Kijuttatásával a nitrogén ammóniává és ammóniummá alakulása akár 14 nappal is késleltethető, ez alatt a karbamid fokozatosan alakul át veszteség nélkül., elősegítve ezzel a növény fejlődését és növelve a hozamot. A műtrágyaszemcse környezetében a pH alacsony marad, csökken az ammónia képződése ammóniumból (egyensúlyi reakció), és ennek következtében az ammónia veszteségek is csökkennek. A kijutatott nitrogén így a talajban marad.


Az UTEC® használatával csökken az elvégzendő munkaműveletek száma


Az UTEC® technológia hosszú nitrogén tartamhatású műtrágya, melynek alkalmazásával mind a szántóföldi, mind a kertészeti kultúrák tápanyagutánpótlása során csökken az elvégzendő munkaműveletek száma. Nem csak a költségeink csökkenek, de rugalmasabb az alkalmazhatósága is, mert csökken az időjárástól való függés. Az UTEC® használatakor a pétisóhoz képest fele mennyiséget kell belőle kijuttatni, az anyagmozgatás költsége is a felére csökken. A kevesebb talajtaposás hatására a talajélet javul, a talajban élő mikroorganiuzmusok száma növekedik, a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, valamint a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.



bottom of page