top of page

Késleltetett karbamid átalakulás–A stabilizált, inhibitoros karbamid már az AltoTerra-nál is kapható

A hagyományos nitrogén műtrágyázás során a kijuttatott nitrogén jelentős része nem hasznosítható a növény számára. Az általános karbamid (urea) műtrágya kijuttatását követően a nitrogén akár 50%-a elillan a talajból. A hozamok növelése és a költséghatékonyság érdekében csökkenteni kell az elvesző nitrogén mennyiségét. Ennek érdekében fejlesztette ki az EuroChem az UTEC inhibitoros karbamid műtrágyát, mely a karbamid átalakulását késleltető hatóanyaggal ellátott műtrágya. Németországban már csak inhibitoros karbamid műtrágya szórható ki a nitrogén veszteség miatt, a tervezet szerint 2021-től Magyarországon sem lehet majd inhibitor nélküli karbamidot kijuttatni.


Az UTEC:

- Ideiglenesen blokkolja a karbamid ammóniává alakulását, és így csökken a nitrogén gáznemű ammónia formában történő elillanása.

- Kijuttatásával a nitrogén ammóniává és ammóniummá alakulása akár 14 nappal is késleltethető, ez alatt a karbamid fokozatosan alakul át veszteség nélkül. A növény számára szükséges nitrogén így sokkal hosszabb ideig áll rendelkezésre, elősegítve ezzel a növény fejlődését és növelve a hozamot.

- Lehetővé teszi a talajfelszínre való kijuttatást, gáz alakú nitrogén veszteség nélkül, így a műtrágyaszórás eredményessége kevésbé függ az időjárási szélsőségektől, könnyebben tervezhető a fejtrágyázás. Közvetlenül a talajfelszínre szórható, nem kell a talajba dolgozni.

- Működése alacsony szerves anyag tartalmú talajokon, aszályos körülmények között és extenzív termelésnél, illetve magas pH értékű (lúgos), kis puffer kapacitású talajokon érvényesül legjobban

További információért keressen minket bizalommal:

Rózsa István +36306528997 rozsaistvan@altoterra.hu





bottom of page