top of page

Miért válaszd idén az ENTEC® műtrágyát a szőlőben?

Az ENTEC® nitrogén-stabilizálása lehetővé teszi mindkét nitrogénforma – az ammónium és a nitrát – egyidejű felvételét, hosszabb időtartamig.


A szőlő trágyázásának mennyiségi meghatározásakor figyelembe kell venni a talajvizsgálatokat. A többéves tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő mennyiséggel történő tavaszi műtrágyázás az ENTEC®-műtrágyákkal megfelelő a minőségi termeléshez. A kiegyenlített és kiegyensúlyozott növekedés, a rügyfakadástól a szőlő éréséig az ENTEC®- termékek alkalmazásával támogatható. Az ENTEC®felhasználási időtartama a rügyfakadástól a 6. levél kiterüléséig ajánlott.


Az ENTEC® nagy hatékonyságú, stabilizált nitrogénműtrágya. A növény növekedését és fejlődését nagymértékben befolyásolja a nitrogén (N). A növények nitrogénfelvétele nagyrészt nitrát formájában történik, mert az elemi nitrogén egyéb formái – mint pl. ammónium – a talajban nem stabilak és viszonylag gyorsan átalakulnak nitráttá. Az ammóniumot azonban nagyon jól fel tudják venni a növények és hatékonyan tudják hasznosítani.


Az ENTEC®-ásványi műtrágyák ezért a nitrát mellett ammónium-nitrogént is tartalmaznak. Ezt egy ammónium-stabilizátorral (DMPP*) érik el. A kijuttatott ammónium így akár 10 hétig ammónium ionként marad meg a talajban, és így tudja a növény hasznosítani. Az ENTEC® nitrogén-stabilizálása lehetővé teszi mindkét nitrogénforma – ammónium és nitrát – egyidejű felvételét, hosszabb időtartamig. Ez a nitrogén-kombináció a növények számára különösen előnyös, mivel elősegíti a kezdeti fejlődést.



Az ENTEC® előnyei:

• Csökkenti a nitrogén veszteséget, illékony gáz halmazállapotában.

• Az ENTEC® lassítja a nitrifikációt, ezáltal az ammónium-N „stabilizálódik a talajban”.

• Nitrát-N, a gyors és látványos kezdeti fejlődésért.

• Gátolja, illetve csökkenti a nitrifikáció intenzitását, ezáltal a kimosódási veszteséget.

• Biztosítja a kultúrák kénellátását (A kéntartalom jótékony hatással van az összetevőkre és az íz anyagokra.)

• Kiemelkedő termésminőséget és hozamot biztosít.

• Költséghatékony.

• A jó szemcseminőség garantálja a kiváló tárolhatóságát és a fix terméshozamot.

• Kevesebb klorózisos tünet - Az ENTEC® elősegíti a vas-, és nyomelem felvételt.

• UTA (szén-dioxid)-kibocsátás csökkentése – az ENTEC® mérhetően növeli a N- tartalmat a mustban.

• Botritisz előfordulásának a csökkentése - az ENTEC® biztosítja a lassú és egyenletes nitrogénellátást.



Ajánlott termékek:


1. ENTEC® perfect 15+5+20(+2+8)

Keverék műtrágya DMPP ammónium-stabilizátorral, kifejezetten ajánlott a só-, és kloridérzékeny kertészeti és speciális igényű kultúrák számára. Kombinálja a klasszikus Nitrophoska-keverék trágyázás előnyeit az ENTEC®-nitrogén-stabilizálással. A kálisót szulfát formájában tartalmazza. Megfelelő mennyiségű magnéziumot és ként tartalmaz.


2. ENTEC® 26(+13S)

Nitrogén-kéntrágya DMPP ammónium-stabilizátorral, az új ENTEC® perfect 15+5+20(+2+8) összetétel - kiegészítésként jó kálium, foszfát és magnézium ellátottságú talajoknál.


Az ENTEC® kijuttatása:

Az ENTEC®- műtrágyák egy adagban és egy időben kiszórhatók. A nitrogén-trágyázás felosztása nem szükséges.

A szőlő termesztésben ajánlott teljes ENTEC® katalógus itt található.



bottom of page