top of page

TYTANIT®, a környezetkímélő terméshozamnövelő

A TYTANIT® egy olyan védjegyzett életfolyamat stimulátor, mely elősegíti a több és jobb minőségű termés elérését. A TITÁN (Ti), hatékonyságát az egyedi aTIUM molekulának köszönheti, amely egy biológiailag gyorsan hozzáférhető, könnyen hasznosítható, rendkívül hatékony, szerves titánvegyület.

TYTANIT® az INTERMAG-tól


Az INTERMAG olyan innovatív biostimulátorok, speciális műtrágyák, agrokémiai termékek és egészségjavító termékek lengyelországi gyártója, amelyek a növények professzionális termesztésében és az állattenyésztésben használatosak. Az INTERMAG 1988 óta úttörő szerepet játszik a mikroelemeken és funkcionális elemeken, például a titánon és a szilíciumon alapuló termékek kutatásában és fejlesztésében. Az INTERMAG termékek hatékonysága világszerte mintegy 40 ország piacán lett bizonyítva.


Az INTERMAG által javasolt megoldások hozzájárulnak a környezetbarát mezőgazdasági gyakorlatok terjesztéséhez, amelyek lehetővé teszik az egészséges élelmiszerek előállítását. A hosszú évek alatt kifejlesztett növénytermesztési és állategészségügyi megelőzési technológiák megfelelnek a professzionális gazdaságok követelményeinek. Az INTERMAG INT technológiája (innovatív tápanyagtranszfer) célja, hogy növelje a műtrágyák, a növekedésserkentők és az aktivátorok hatékonyságát. Az egyes termékekben specifikusan kiválasztott, megfelelően előkészített szerves komponensek lehetővé teszik az INT technológia számára, hogy javítsa a növények tápanyagfelvételének és felszívódásának gyorsaságát, valamint hatékonyságát.


Titánium a növénytermesztésben


A titánvegyületek kutatása, ezen belül is a növényekre gyakorolt kedvező hatása, a XX. században kezdődött. A titánium a földkéreg 10 leggyakrabban előforduló elemének egyik, ennek ellenére a legtöbb növényben nagyon alacsony mennyiségben van jelen. Ennek oka, hogy a titánium nehezen hozzáférhető elem a savanyú és a lúgos pH-jú talajban egyaránt. A titániummal már az 1900-as évek elején is végeztek kísérleteket, többek között paradicsomon, szőlőn, burgonyán, cukorrépán és szamócán. E kísérletek során azt tapasztalták, hogy a titánium hatására nőtt a növények klorofill-, C-vitamin- és szénhidrát tartalma is, valamint javult a megtermékenyülésük.


Az olyan elemek, mint a titán, a szilícium, a vanádium, a szelén vagy a jód nem elengedhetetlenek, de elősegítik a növények növekedését és fejlődését, mivel stimulálnak bizonyos rendkívül fontos életfolyamatokat. Növelik a biotikus és abiotikus stressz faktorokkal szembeni rezisztenciát, elősegítik bizonyos tápanyagok felvételét, kompenzálják más elemek toxikus hatásait. A tápanyagutánpótlás során meghatározó tényező a kijuttatott tápanyag összetétele, vízoldhatósága, és az is, hogy mennyire felvehető a növények számára. A mikroelemek hasznosulása a lombfelületen keresztül a legeredményesebb.

Akár 25%-kal több terméshozam


A fokozott tápelemfelvétel miatt a növény a talaj tápanyagkészletét is elkezdi hasznosítani. A TYTANIT® hatóanyaga a titanil-szulfát 8,5 g/l (0,8 m/m %). A megnövekedett tápanyagfelvétel mellett bizonyítottan fokozza a fotoszintézist, mert 50-60%-kal növeli a levelek klorofill tartalmát. Jelentősen csökkenti az aszály okozta stressz hatásait a növekedési szakaszban. 40-50%-kal növeli a biomassza (szár, levél) tömegét, valamint javítja a megtermékenyülést, hiszen hatására 10-15%-kal több szem képződik. Megerősíti a növény természetes ellenállóképességét a stresszhatásokkal szemben. A TYTANIT® hatékonyabb beporzást eredményez, növeli a pollen élet- és csírázóképességét. Az olyan szél porozta növényeknél, mint a kukorica és a kalászosok, nem csak a megkötött szemek számát, és ezáltal a betakarítható mennyiséget növeli, hanem a kötődés minőségét is.


A TYTANIT®sejtszinten hat. Magához vonzza a vas és a kalcium ionokat, és segíti bejutásukat a sejtekbe. Ennek hatására a sejt közötti térben megnövekszik az oldatkoncentráció, megváltozik az ozmózisnyomás, és megtörténik az oldatok keveredése a töményebbtől a hígabb fele. Segítségével ennek a folyamatnak köszönhetően azok az anyagok (például makro- és mikroelemek, gombaölőszerek), melyek addig csak a sejtközötti térben voltak jelen, be tudnak jutni a sejtbe, javítva ezzel a hatékonyságukat.

A TYTANIT® alkalmazása


A TYTANIT® használata valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra számára ajánlott, a lombtrágyázás, a tápoldatozás, a talajpermetezés vagy a magtrágyázás során kijuttatva. A TYTANIT® átlagos dózisa 2-4 alkalom x 0,2-0,3 l/ha. A TYTANIT® alkalmazása hatékonyabb minőségű és ellenállóbb virágport, látványosabb termékenyülést, több virágot és termést eredményez. Hatására fokozódik a fotoszintézis, emelkedik a klorofilltartalom, a levelek nagyobb méretűek lesznek, a zöldtömeg növekedik. A talajból sokkal intenzívebb és gyorsabb tápanyag felszívódás figyelhető meg.


További információért keressen minket bizalommal:


Csáki Szilárd

Tel: +36 30 848 83 70

csakiszilard@altoterra.hu
Ne maradjon le újdonságainkról, kövessen minket facebookon és instagramon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

bottom of page