top of page

TYTANIT® - Védjegyzett életfolyamat stimulátor az innovatív növénytermesztésben

A TYTANIT® gyorsítja a növények természetes életfolyamatait, melynek eredménye a jobb termésminőség és a nagyobb termésméret. Hatékonyságát az aTIUM-nak köszönheti, mely egy biológiailag gyorsan hozzáférhető, könnyen hasznosítható, rendkívül hatékony, szerves titánvegyület. A TYTANIT® további előnye, hogy nem terheli a növényeket és a környezetet.

Milyen tényezők befolyásolják a növények tápanyagfelvételét?


A talaj termékenysége, vízmegtartó képessége, valamint a talajban található mikroorganizmusok összetétele és mennyisége mind hatással vannak a növények gyökérrendszer fejlesztésére. A gyökérrendszer mérete nagyban meghatározza a növény tápanyagfelvételét. A víz minősége szintén fontos tényező, nem mindegy milyen a keménysége és a kémiai összetétele. A tápanyagutánpótlás során meghatározó tényező a kijuttatott tápanyag összetétele, vízoldhatósága, és az is, hogy mennyire felvehető a növények számára.


A növényi tápanyagutánpótlás során elsődleges célunk a talaj makroelemekkel való feltöltése, valamint a tartós tápanyaghiány csökkentése. A mikroelemek hasznosulása a lombfelületen keresztül a legeredményesebb. A tápanyagok intenzív felvétele többek között a növények stresszel szembeni toleranciáját befolyásolja.


Mik azok a biostimulátorok, életfolyamat stimulátorok?


A növényi biostimulátorok olyan anyag(oka)t és/vagy mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek célja a növények vagy a gyökerek körüli analóg életterek (rizoszféra) befolyásolása, beleértve a tápanyagok hatékonyabb felvételét, az abiotikus tényezőkre adott stresszválasz csökkentését és a termés minőségének javítását.


Az olyan elemek, mint a titán, a szilícium, a vanádium, a szelén vagy a jód nem elengedhetetlenek a növények számára, de elősegítik növekedésüket és fejlődésüket, mivel stimulálnak bizonyos rendkívül fontos életfolyamatokat. Növelik a biotikus és abiotikus stressz faktorokkal szembeni rezisztenciát, elősegítik bizonyos tápanyagok felvételét, kompenzálják más elemek toxikus hatásait.


Hogy kerül a titán a növénytermesztésbe?


A titánvegyületek kutatása, ezen belül is a növényekre gyakorolt kedvező hatása, a XX. században kezdődött. A titánium a földkéreg 10 leggyakrabban előforduló elemének egyik, ennek ellenére a legtöbb növényben nagyon alacsony mennyiségben van jelen. Ennek oka, hogy a titánium nehezen hozzáférhető elem a savanyú és a lúgos pH-jú talajban egyaránt.


A titániummal már az 1900-as évek elején is végeztek kísérleteket, többek között paradicsomon, szőlőn, burgonyán, cukorrépán és szamócán. E kísérletek során azt tapasztalták, hogy a titánium hatására nőtt a növények klorofill-, C-vitamin- és szénhidrát tartalma is, valamint javult a megtermékenyülésük.


A TYTANIT® hatóanyaga a titanil-szulfát 8,5 g/l (0,8 m/m %). Hatékonyabb beporzást eredményez, növeli a pollen élet- és csírázóképességét. A fokozott tápelemfelvétel miatt a növény a talaj tápanyagkészletét is elkezdi hasznosítani.


A megnövekedett tápanyagfelvétel mellett bizonyítottan fokozza a fotoszintézist, mert 50-60%-kal növeli a levelek klorofill tartalmát. Jelentősen csökkenti az aszály okozta stressz hatásait a növekedési szakaszban. 40-50%-kal növeli a biomassza (szár, levél) tömegét, valamint javítja a megtermékenyülést, hiszen hatására 10-15%-kal több szem képződik. Megerősíti a növény természetes ellenállóképességét a stresszhatásokkal szemben.


Az olyan szél porozta növényeknél, mint a kukorica és a kalászosok, nem csak a megkötött szemek számát, és ezáltal a betakarítható mennyiséget növeli, hanem a kötődés minőségét is.


Mely növényeknél alkalmazható a TYTANIT®?


A TYTANIT® használata rendkívül széleskörű, valamennyi szántóföldi és kertészeti kultúra számára ajánlott, a lombtrágyázás, a tápoldatozás, a talajpermetezés vagy a magtrágyázás során kijuttatva. A TYTANIT® átlagos dózisa 2-4 alkalom x 0,2-0,3 l/ha. A legeredményesebb hatás érdekében juttassuk ki kétszer virágzás előtt és egyszer a virágzás legelején. További előnye, hogy használata során a munkaegészségügyi várakozási idő 0 nap.


Felkeltettük érdeklődését? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!



További információért keresse bizalommal munkatársainkat:


Csáki Szilárd

Tel: +36 30 848 83 70

csakiszilard@altoterra.hu



bottom of page