top of page

UTEC és ENTEC az AltoTerra-nál – Innovatív műtrágyázás a klímaváltozás ellen


Napjainkban a mezőgazdasági tevékenység az összes antropogén (emberi tevékenységből eredő) kibocsátás 17%-ának okozója. Az antropogén éghajlatváltozást elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása (GHG) okozza. A mezőgazdasági tevékenység során a teljes szén-dioxid kibocsátás cca. 50%-át a termőföld használatának változtatása, valamint a műtrágyagyártás okozza. A metán-kibocsátás (cca. 25%) okozói legfőképp az állattartás (szarvarmarhák) és a hegyvidéki rizstermesztés. A dinitrogén-oxid kibocsátást leginkább a műtrágyázás okozza, míg a magas ammónia-kibocsátás az állattartás és az UREA (karbamid) használatának ,,köszönhető”.

Hatékony és megbízható intézkedést jelentenek a N2O-kibocsátás csökkentésére a

növénytermesztésben a nitrifikáció gátlók használata, melyek hatásos megoldást jelentenek a növénytermesztésből származó kibocsátások csökkentése érdekében.



ENTEC és a klímavédelem


Az ENTEC csökkenti a közvetlen és a közvetett GHG-kibocsátást az éghajlatváltozás enyhítése érdekében.

Az ENTEC lassítja a nitrifikációt, ezáltal az ammónium-N „stabilizálódik a talajban”. Hosszú időn keresztül lehetővé teszi a növény számára kedvező folyamatos, és egyidejű ammónium- és nitrát-felvételt. Az ammónium stabilizálása nagymértékben csökkenti a N veszteségeket denitrifikáció, nitrifikálás és kimosódás révén, ami növeli az N rendelkezésre állását a növény számára. ENTEC rendkívül hatékonyan csökkenti a N2O kibocsátást. Az Entec 26 használatakor a N2O-kibocsátás 73%-kal csökken a kezeletlen műtrágyához képest.


UTEC, késleltetett karbamid átalakulás

Az UTEC inhibitoros karbamid műtrágyáról korábban már írtunk itt. Az UTEC csökkenti az ammónia kibocsátását, így hatékonyan hozzájárul a környezet és az éghajlat védelméhez.

Az UTEC, működése során blokkolja az ureáz enzimet, aminek hatására a karbamid hidrolízise akár két hétre lelassul. A műtrágya szemcse környezetében a pH alacsony marad, csökken az ammónia képződése ammóniumból (egyensúlyi reakció), és ennek következtében az ammónia veszteségek is csökkennek. A kijutatott nitrogén így a talajban marad. Az UTEC 81 és 60%-kal csökkenti az ammóniakibocsátást a szokásos karbamidhoz képest.


Forrás: Balássy Ákos – Eurochem

A termékekkel kapcsolatos további információért, árajánlatért, keressen minket bizalommal.


Tel.: +36 76 327 818

e-mail cím: info@altoterra.hu





bottom of page