top of page

Gyakorlati tapasztalatok az AltoTerra termékeiről – Fekete Béla, Petőfiszállás

Fekete Béla és családja Petőfiszálláson termeszt rozst és tritikálét. Az 5-6 pH értékű, néhány aranykoronás, homokos talaj jelentős tápanyag-utánpótlásra szorul. A szántón a fekete földrétegen 60 centis ráhordott homokréteg található. A talajvíz a környéken körülbelül három méterre a felszín alatt húzódik. „A kérdés itt tulajdonképpen az volt, hogy lehet-e a semmiből valamit csinálni. Úgy döntöttem, kísérleti jelleggel feláldozok rá 13 hektárt és némi pénzt, hogy megtudjam, termővé tehető-e a sivatag” – kezdi a vállalkozó kedvű fiatalember.


A szalmát a földön hagyja aratás után. Azt követően hektáronként 50 tonna szarvasmarhatrágyával javítja a minőségét. Tervez még foszfor- és káliumfeltöltést, mert ezt is igényli a terület. A talaj rendbehozatala évekig is eltarthat, igazi beruházásszámba megy. „Azt remélem, hogy három év múlva már lesz annyi élet a talajban, hogy pusztán trágyával és lombtrágyával szép eredményeket érjek el”.



Azokban az években, amikor nem használ szervestrágyát, zöldtrágyanövényt vet. A pillangósok legalább egy évig szóba sem jöhetnek, hiszen az elgazosodott vetésterületet Mustang Fortéval kezelték. Valószínűleg repce és mustármag keveréke kerül majd a földbe aratás után, augusztusban. Ezt tavasszal a terv szerint napraforgó követi. Petőfiszálláson nem okozott nagy gondot a többnapos, intenzív, májusi esőzés. Ebben – egyebek mellett – meghatározó szerepet játszott a birtokot körülölelő, négy méter mély vízelvezető csatorna. „A megdőlés fenyegethette volna a vetést, de kísérleti jelleggel szilíciumkezelést és lombtrágyát is kaptak a kalászosok, így ez nem következett be” – mondja a gazda. Vetés előtt alaptrágyaként egy kénnel, kalciummal és magnéziummal dúsított komplexet kaptak a növények (NPK 6/12/24/8S+Ca+Mg).


A csávázott GK Szemes vetőmag PRIMSEED magtrágya-bevonatot is kapott. Az őszi lombtrágyázás 3-4 leveles állapotban PLONVIT GABONA, Mikrovit Réz és a kísérleti BioGreen alkalmazásával történt. A tavaszi fejtrágyázást két ütemben végezték. A gombabetegségek ellen megelőző jelleggel permeteztek, így a májusi esőzés után fertőzést nem tapasztaltak. Tavasszal több alakalommal is lombtrágyáztak Mystic Pro-val, illetve TYTANIT-tal. Utóbbinak tulajdonítja a gazda, hogy extra méretű kalászok fejlődtek. Jutott még a lombra Hydropon Mikro Plus és Optysil is. „Szerencsénk is volt: a csapadékos időszak a virágzás után érkezett” – örvend Fekete Béla, aki a termést a környékbeli víziszárnyas-, illetve szarvasmarhatartóknak adja el.




bottom of page