top of page

Spóroljon! Hatékony nitrogén utánpótlás az ,,okos” nitrogén műtrágyával, az UTEC46®-tal

Az UTEC46® nagy szemcseméretű, granulált nitrogén tartalmú műtrágya, amely ureáz inhibitort is tartalmaz. Sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogént a talajban, valamint használatával a környezetet is kevésbé terheljük.

A lassú és szabályozott hatóanyagleadású műtrágyák előnyei


A szabályozott hatóanyag-leadású műtrágyák, valamint a lassú hatóanyagleadású műtrágyák fokozatosan táplálják a növényt, így lehetővé válik a tápanyagok időben optimalizált kibocsátása az adott kultúrák tápanyagigénye szerint. Védő hatású polimer bevonattal vannak burkolva, amely szabályozza a víz penetrációját a mikropórusokon és ezáltal a műtrágya feloldódása is szabályozva van. A stabilizált műtrágyák nitrifikációgátlóval vagy az ureázgátlóval elősegítik a kijuttatott N hosszabb rendelkezésre állását a növények számára. Ideiglenesen gátolják a nitrifikáció első lépését, és ezzel védik a N-t az illékonyságtól, kimosódástól vagy gáznemű N2O-kibocsátástól. Ennek eredményeként a Na növények optimális szükségleteinek megfelelően elérhető.


Környezetbarát technológia


Az UTEC46® környezetbarát technológiája lényegesen csökkenti az üvegház-hatású gázok kibocsátását, ami azért is fontos, mert jelenleg a földön az összes antropogén kibocsátás 15-18%-át a mezőgazdasági tevékenységek teszik ki. Az UTEC46® műtrágya sokkal hosszabb ideig képes megtartani a nitrogén hatóanyagot a talajban, valamint nem párolog ki akkora mennyiségű ammónia sem, ami a légtérbe jutva erős emissziós hatást vált ki, így a környezetet is kevésbé terheljük.


Csökkentsük az elvesző nitrogént és az elvégzendő munkaműveletek számát az UTEC46® használatával


Az UTEC46® kijuttatásával a nitrogén ammóniává és ammóniummá alakulása akár 14 nappal is késleltethető, ez alatt a karbamid fokozatosan alakul át veszteség nélkül, elősegítve így a növény fejlődését és növelve a hozamot. A műtrágyaszemcse környezetében a pH alacsony marad, csökken az ammónia képződése ammóniumból (egyensúlyi reakció), és ennek következtében az ammónia veszteségek is csökkennek. A kijutatott nitrogén így a talajban marad. Az UTEC46® technológia hosszú nitrogén tartamhatású műtrágya, melynek alkalmazásával mind a szántóföldi, mind a kertészeti kultúrák tápanyagutánpótlása során csökken az elvégzendő munkaműveletek száma.


Nem csak a költségeink csökkenek, de rugalmasabb az alkalmazhatósága is, mert csökken az időjárástól való függés. Az UTEC46® műtrágyából a 27%-os mészammon-salétromhoz képest fele mennyiséget kell kijuttatni, az anyagmozgatás költsége is a felére csökken. A kevesebb talajtaposás hatására a talajélet javul, a talajban élő mikroorganizmusok száma növekedik, a növények ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, valamint a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.

Jogi háttér


A légköri ammónia elillanásának egyik oka a mezőgazdasági nitrogénveszteség. Az Európai Unió tagállamainak nemzeti programot kellett készíteniük 2019. április 1-ig, amelyben bemutatták, hogy milyen eszközökkel kívánják megvalósítani az NEC irányelv által meghatározott határértékek elérését. A NEC irányelv az ammónia tekintetében 2020-ig 10%, 2030-ig 32% csökkentést ír elő.


Az alábbi intézkedések lépnek életbe: Teljes nitrogén-körforgás menedzsment, a szervestrágya kihelyezésének módja, a szervestrágyák 4 órán belüli beforgatása, a hagyományos karbamid típusú műtrágyák kiváltása, az alacsony fehérjetartalmú takarmányozási rendszerek bevezetése, a hígtrágyatárolók fedése, az istállótechnikák fejlesztése. (Forrás: Eőry Viktória agrár környezeti referens, Dr. Kujáni Katalin növénytermesztési referens – Mezőgazdasági Minisztérium)

Környezetkímélő technológia


Az ureáz inhibitor segítségével az ammónia átalakulását egyszerűen meg lehet oldani. Az UTEC46® ureáz inhibitor működése során blokkolja az ureáz enzimet, aminek hatására a karbamid hidrolízise akár két hétre lelassul. Használata rendkívül költséghatékony, mert a 27%-os mészammon-salétromhoz képest fele mennyiséget kell belőle kijuttatni, valamint az anyagmozgatás költsége is a felére csökken.


UTEC46®-tal kezelt területen egy munkaalkalommal, hosszabb tartamhatással, zéró kipárolgással, biztos nitrogén ottléttel, perzselés nélkül megoldódott egy feladat, így több időnk marad másra. Az UTEC46®-tal egyszeri használat esetén is nagy mennyiségű hatóanyagot juttathatunk ki. A hagyományos karbamid jelentősen rontja a csírázási arányt, míg az UTEC46® használatakor az ammónia kibocsátása és a csírázás gátló hatása is csökken.
#altoterra #UTEC46 #ureázinhibitor #UTEC46®műtrágya

Comments


bottom of page